HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
21 Temmuz 2022 Perşembe - 08:20

Sefa Taşkın iddialı konuştu: O Zeus buraya gelecek!

“TAŞ YERİNDE AĞIRDIR” başlığı ile 106’yı bulan belgelere dayalı paylaşımlarıyla dikkat çeken Sefa Taşkın, “Almanların Zeus Sunağı ile ilgili tüm iddiaları, arşivlerdeki belgelerle çürütüldü. Almanya, Afrika’dan kaçırdıkları tarihi eserleri iade etme kararı aldı. Bergama’nın Zeus Sunağı’nı da er ya da geç iade edecek. O Zeus, buraya gelecek” diye konuştu

Sefa Taşkın iddialı konuştu: O Zeus buraya gelecek!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bergama Belediyesi’nin geçmiş dönem Başkanlarından Sefa Taşkın, “TAŞ YERİNDE AĞIRDIR” başlığıyla sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar ve yazdığı kitaplarla, şu anda Berlin Müzesi’nde bulunan Zeus Sunağı’nın vatanı Bergama’ya getirilmesi için çalışıyor. 106’yı bulan “TAŞ YERİNDE AĞIRDIR” başlıklı paylaşımı sayesinde Zeus’un Bergama’ya getirilmesi konusunda önemli bir kamuoyu oluşturulduğunu belirten Sefa Taşkın, “O Zeus buraya gelecek. Zeus Sunağı’nın yeri, vatanı Bergama’dır” dedi ve gelişmeleri Egedesonsöz’e anlattı.

TAŞKIN: O PARADİGMALARIN HEPSİ TEK TEK YIKILIYOR
İki yıl önce başladığı paylaşımların yerini bulduğunu ve bundan büyük mutluluk duyduğunu belirten Sefa Taşkın, “Bu paylaşımlarda çok önemli bilgiler aktarıyorum. 106 yayına ulaştım. Hem Osmanlı arşivlerinden çıkan yeni belgeleri ortaya koyuyorum, hem de internet ortamında ulaştığım bilgileri aktarıyorum. UNESCO kaynaklarından bilgilerle insanları aydınlatıyorum. Yaptığımız TAŞ YERİNDE AĞIRDIR başlıklı belgelerimizle de anlaşılan sonuç şudur: Bugüne kadar var olan ve aydın çevrelerde de kabul gören paradigmalar yıkılıyor” dedi.

ALMANLAR ZEUS’UN PARÇALARINI İZİNLE DEĞİL, BASKIYLA ALMIŞLARDIR
Paradigmalardan örnekler veren Taşkın, bu bilgileri aktardı:

“O eserler Bergama’da kalsaydı, kireç olacaktı, diyorlar. Bu iddiayı doğrulayacak tek belge dahi yok. Bizim aydınlarımızın bir kısmının da katıldığı bu iddianın tamamen yanlış olduğu ortaya çıktı. Almanlar Bergama’ya geldikleri zaman Zeus Sunağı’nın büyük parçaları, toprak altındaydı. Almanlar diyor ki, Bergama’da kalsaydı, kireç olacaktı, biz aldık götürdük, eserleri kurtardık. Böyle bir düşünce doğru değildir. Bunu, kazıyı yapanların defterlerinde yazılı olan metinlerden anlıyoruz. Almanlar Zeus’un parçalarını söküp götürmeselerdi, diğerleri toprak altında kalacaktı. Cumhuriyet kurulduğunda, burası ülkemizin kontrolü altında kazılacak, Zeus ülkemizde kalacaktı. İkincisi, bu büyük eser, hiçbir izin alınmadan götürülmüştür. Padişah Abdülhamit’ten izin alındığı iddiası da doğru değildir. Osmanlı kanunlarına rağmen kaçırılmıştır. Üçüncüsü, Zeus’u Almanlara Abdülhamit’in verdiğini iddia ediyor. . Bu da yalan. Abdülhamit tarafından verilen bir izin vardır, bu izin Osmanlı-Rus savaşı sonunda olmuştur. Osmanlı yenilmiştir ve Berlin’de yapılan konferansta Osmanlı, Romanya’yı, Bulgaristan’ı, Kıbrıs’ı kaybetmiştir. Almanlar da buradan Zeus Sunağı kaçırıldıktan sonra kalanları götürmek izni almıştır padişahtan. Bu izinle değil, bir baskı sonucu olmuştur. 20 bin Mark bağış yapmış Almanlar, kalan Zeus Sunağı parçalarını götürmek için… Zeus Sunağı’nın satıldığı iddiaları da bu belgeli bilgiler ışığında çürümüş oluyor.  1884’te çıkan kanunla, tarihi eserlerin yurt dışına çıkarılması yasaklanmıştır zaten.”

UNESCO, TARİHİ ESERLER, YAPILDIKLARI YERLERDE OLMALI, DİYOR
Kamuoyu oluşturmaya devam edeceğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın diplomatik girişimleri sürdürdüğünü belirten Sefa Taşkın, “Almanlara Zeus Sunağı’nın iadesi için başvurduğumuzda aldığımız cevap, bu bizim mülkiyetimizde değil, Prusya Kültür Vakfı’na ait, olmuştur.  Zeus’u, Prusya Kültür Vakfı’ndan isteyin, demeye getiriyorlar. Bu kabul edilebilir bir şey değildir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Zeus Sunağı’nın Bergama’dan 1864-78 yılları arasında Berlin’e götürülmesi, kaçırılması, tamamen bir kaçakçılık olayıdır. Daha sert bir ifadeyle hırsızlıktır. Abdülaziz’in çıkardığı çok sert yasalara rağmen götürmüşlerdir. Osmanlı-Rus savaşı sonrası, Zeus Sunağı’nın kalan parçalarının da götürülmesi, tamamen etik dışıdır, ahlak dışıdır. Yaptığımız durum saptamasına göre Bergama’nın Zeus Sunağı’nın heykellerinin 9 bin 600 tane olduğu, müze kayıtlarında mevcuttur. Bunların Berlin’de bulunması, hukuksuz ve etik dışıdır. Bu konuda UNESCO’nun, tarihi eserlerin yapıldıkları yerlerde bulundurulması gerektiğine dair kararları var. Son zamanlarda Almanya, Fransa ve İngiltere, Afrika’dan kaçırılan tarihi eserleri geri verme kararı almıştır. Bu konuda açık yayınlar var. Alman kültürü böyle bir hırsızlığı içine sindirebiliyorsa, yapılacak bir şey yok. Hukuken de ahlaken de Türkiye olarak biz haklıyız. Türk yetkililerin bu işle hassas bir şekilde ilgilendiklerini düşünüyorum. Bunun üzerine gidilirse, pekala Zeus sunağı ülkemize, doğduğu Bergama topraklarına gelecektir. Elimizde daha çok belge var. Arşivleri karıştırdıkça yeni yeni belgeler çıkıyor.”

 
Selçuk'ta yüzme bilmeyen kalmayacak!
 
Emekli maaşını taşıyacaklar dikkat... Promosyon yarışı kızıştı!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ahmet Vehbi 24 Temmuz 2022 Pazar 01:14

Zeus sunağı olması gereken yerde, Bergama akropolundeki temelleri üzerinde yukselmelidir. Uygarliktan dem vuranlar; yaptığınız adı bir hırsızlıktır!!!!!

Yorumu oyla      2      3  
İsmail Yıldız 22 Temmuz 2022 Cuma 21:31

Sayın Sefa Taşkın uzunca yıllardır bu çok hakkı mücadeleden vaz geçmedi.. Tarih fışkıran Anadolu''da bu gün yaşadığı halde bu tarihi eserlerin emperyalist bir mantıkla kaçıranları seyreden, onları kutsayan aşağılık bir psikoz içinde debelenenlere hasret ediyorum.. . Oysa tarihi ören yerleri ve müzelerimizi milyonlarca turist ziyaret ediyor.. Bu yerlere biz bakıp korumuyor muyuz.. Bu sefillere sorarım: . Zeugma''yı, Göbekli tepeyi, Efes''i, Afrodisyas''ı vb.vb hepsini gönderelim mi..? Onlar daha iyi bakarlar mı..? . Bunlar, ülkemiz işgale uğrasa, adeta kına yakacak tipler.. Yazıklar olsun.. . Ayrıca hükümet ve İzmir büyükşehir bütün sözlerine karşın gerekli girişimde bulunmakta neden bu kadar seyirci oldular..? Sefa Taşkın tek başına Türkiye mücadelesi veriyor. Yazık..

Yorumu oyla      2      3  
sezarın hakkı sezara 21 Temmuz 2022 Perşembe 16:24

hiç bir eşy çözemezsiniz. adamların bizden iyi baktıkları ve bakacakları kesin . 20 senelik AKP iktidarında tarihe eserleri restore edicem diye ne yaptıklarını görüyoruz. bırakın kalsın yerinde.

Yorumu oyla      2      3  
Vatandaş 21 Temmuz 2022 Perşembe 09:13

Sayın başkan izmir büyük şehir belediye başkanı SOYER bu sorunu çözer çünkü Avrupada çok tanıdığı var...

Yorumu oyla      4      3  
Bergama'lı 21 Temmuz 2022 Perşembe 09:05

sefa bey kendi hazır olabilir ama, ne Türkiye ne de Bergama bu esere sahip çıkabilecek kültüre sahip değil. bergama sokaklarını gezince, yüzlerce eserin çürümeye tek edildiğini görürsünüz. çok değil 100 yıllık binalar bile harap haldeyken, 2000 yıllık eseri bergamaya getirirsek her tarafına isim kazınır, sprey boya ile tahrip edilir. olmayacağını iddia eden domuz alanındaki sütunlara bakıversin! Heykel bombalayan taliban'ın bir tık altı pozisyonda Türkiye. Dünya kültür mirası şimdilik güvenli ellerde. çok ziyaretçi alıyor, bergama bundan pay almalı diyorsanız, o başka konu...

Yorumu oyla      8      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıllar sonra yeniden birlikte aynı filmde
12 sene önce final yapan Aşk-ı Memnu dizisinin başrol oyuncularından Kıvanç ...
Yüksel Ünal'dan Karşıyaka'da tek kişilik gösteri
İzmirli oyuncu Yüksel Ünal “bir muhabbet hâli” adlı tek kişilik gösterisini, ...
Nuri Alço, Cüneyt Arkın'la olan set anılarını anlattı
Eskişehirli olan Yeşilçam'ın ünlü isimlerinden Nuri Alço, kısa süre önce ...
 
Restorasyonla birleştirildi... 2 bin 600 yaşında tanrıça!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde Smyrna Antik Kenti kazılarında 10 yıl önce ...
İzmir’in solmayan değeri: Kitap... Kütüphaneler yetmiyor!
İzmir’de kitap ve kütüphanelere olan ilgi oldukça büyük. Milli Kütüphane ...
Nedim ATİLLA yazdı... Bodrum’da çalışkan bir yazar var
Nedim ATİLLA yazdı... Bodrum’da çalışkan bir yazar var
 
Çeşme'de yediği dayağı affetmedi... Eski oyuncudan boşanma davası!
Eski oyuncu Meltem Dağ, tatil için gittikleri Çeşme’de kucağında çocuğu ...
Mehmet KARABEL yazdı... Tadında bıraktı... Tadını çıkarıyor!
Mehmet KARABEL yazdı... Tadında bıraktı... Tadını çıkarıyor!
Aylin AKDOĞAN, haftanın filmlerini yorumluyor… Joker 2 yolda
Aylin AKDOĞAN, haftanın filmlerini yorumluyor… Joker 2 yolda
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva